HSP, introvert én van een ‘zoete inval’ houden

Als kind gingen we elke zomervakantie 6 weken naar mijn oma in Servië. Heerlijke periodes waren dat met veel warmte, vrijheid en gezelligheid.

Extravert?

Als je naar links liep vanuit de tuin van mijn oma kwam je uiteindelijk bij een aantal hele hoge heuvels waar veel vrienden, familie en kennissen woonden. Liep je naar rechts dan kwam je uit in het centrum van het dorp waar ’s ochtends vroeg de markt was en waar de plaatselijke winkels zich bevonden. Het huis van mijn oma stond ongeveer in het midden. Omdat het best een flinke tocht en een hele klim was, hadden veel mensen de gewoonte om halverwege bij mijn oma op adem te komen. Dat betekende dat het bij mijn oma in de keuken vaak een zoete inval was die al lang voordat ik wakker werd op gang kwam. Ik weet nog goed dat ik dan in bed lag te luisteren en genoot van alle drukte. Ik vond dat heel gezellig. Het gaf me een warm gevoel en ik werd er blij en energiek van. Opladen van andere mensen is een typisch extravert trekje.

Introvert

Tegelijkertijd wachtte ik vaak tot het bezoek weer weg was, voordat ik zelf naar beneden ging. Want hoe gezellig ik het ook vond, ik hield er niet van als ik zelf mee moest doen met de gesprekken. En dat is eigenlijk nog steeds zo. Ik vind het heel gezellig om boven of buiten mijn kinderen met vrienden te horen. Of als er op een andere manier actieve energie in huis is. Tegelijkertijd beperk ik mezelf graag tot meer diepgaande gesprekken 1 op 1. Of samen koken, tuinieren of wandelen. Dit past bij mijn introvert zijn.

Persoonlijke blend

Dat betekent voor mij dat karaktereigenschappen meestal niet zwart of wit zijn en vaak samenwerken in een persoonlijke blend. Voor mij is het helpend om te weten dat ik hooggevoelig ben en introvert. Dat helpt me om te duiden hoe ‘het bij mij werkt’ zodat ik ervoor kan zorgen dat ik uit de overprikkeling blijf en tijdig oplaad. Door me echter niet blind te staren op deze 2 voor mij dominante karaktereigenschappen maar mezelf in volle breedte te leren kennen, kan ik ook genieten van mijn meer extraverte trekjes, zoals genieten van een zoete inval of het geven van een opleiding aan een kleine groep. Zo kan ik het leven ten volle leven.

Ik ben heel nieuwsgierig naar jou (niet zo voor de hand liggende) persoonlijke blend. Wat wil jij delen?

Scroll naar boven