Schitteren
als jezelf

HSP is een eigenschap, geen stoornis

HSP is niet iets dat je hebt, maar iets dat je bent.

Karaktereigenschap

Hooggevoeligheid (Hg) is een eigenschap net zoals daadkrachtig zijn, beschouwend zijn, etc. Of blauwe ogen hebben, lange vingers, rood haar. Het is dus zeker geen stoornis. 

Behandeling en/of medicatie helpt dan ook niet. En is ook niet nodig. Wat wel kan helpen voor HSP’ers die teveel de lastkant ervaren, is jezelf goed leren kennen, je ik-kracht versterken en een goede EHBO-kit bij de hand hebben in geval van overprikkeling. 

HSP is een stabiele karaktertrek, je bent hooggevoelig voor je hele leven. Het kan wel zijn dat de effecten van je eigenschap gedurende je leven veranderen. En zeker voor diegenen die op dit moment vooral de last-kant ervaren is dat goed nieuws: het is zeker mogelijk om de last te minimaliseren en de mooie kanten van hooggevoeligheid te versterken. 

Elke hooggevoelige is anders. Hooggevoeligheid is een van je karaktereigenschappen. Naast allerlei andere eigenschappen, zoals de mate waarin je introvert of extravert bent. Er zijn veel verschillen tussen HSP’ers in hun karakters, in hun manieren van reageren, in hun handelen en in hun beschermingsgewoontes (manieren om zichzelf te beschermen tegen overprikkeling of vervelende bejegening).

Je leven zo inrichten dat het bij je past

Hooggevoeligheid is een eigenschap die veel kwaliteiten met zich meebrengt. Net zoals bij alle kwaliteiten is een ‘te veel van’ vaak contra-productief.

Het is ook een eigenschap die een hogere gevoeligheid voor negatieve stress met zich meebrengt. HSP-ers die hier pro-actief op anticiperen hebben er minder last van en kunnen juist hun kwaliteiten uitnutten.

Een vergelijking: mensen met rood haar en blanke huid verbranden sneller dan mensen met donker haar en een donkere huid. Geen van beide is in zichzelf beter/ slechter/ mooier/ lelijker. Het betekent wel dat om te voorkomen dat ze verbranden mensen met rood haar en een blanke huid zich vaker moeten insmeren, met een hogere factor en eerder de schaduw moeten opzoeken. Dit bedoel ik met pro-actief anticiperen.

Problemen met hooggevoeligheid ontstaan vaak als gevolg van:

  • de manier waarop men met de eigen hoogsensitiviteit omgaat (niet de eigenschap zelf)
  • een mismatch met de omgeving
Scroll naar boven