Als je je beter voelt over jezelf,
is het makkelijker om je doelen te bereiken

Wat is voor jou het meest aanwezig,
de lustkant of de lastkant van hooggevoeligheid?

Ongeveer 80% van de mensen om je heen functioneert anders dan jij wat betreft de opname en verwerking van prikkels. Als jij je daar niet bewust van bent, kan je daar behoorlijk onzeker door worden en allerlei fysieke en mentale klachten ontwikkelen. Hoe mooi wordt je leven als het je lukt om de talenten die je van nature zijn gegeven te laten groeien.

Veel voorkomende klachten

Overprikkeling staat met stip op 1 als het gaat om de last die veel HSP ervaren. Bijna alle andere klachten komen voort uit die overprikkeling. Óf worden door de overprikkeling veel sterker ervaren. Denk aan vermoeidheid, gebrek aan energie, lusteloosheid of geen plezier ervaren. Maar ook gevoelens van eenzaamheid, depressie en angst zijn het gevolg van overprikkeling. Net als fysieke klachten zoals migraine, buikpijn en zware ogen. En mentale klachten, zoals moeite hebben je te concentreren, piekeren en slecht slapen.

Als de negatieve spiraal van overprikkeling eenmaal ingezet is, wordt het steeds moeilijker om vanuit je kwaliteiten te leven

Het leven wordt steeds zwaarder. Je gaat slecht slapen, krijgt allerlei vage of minder vage fysieke klachten, je lijkt wel altijd moe. Je voelt je eenzaam en onbegrepen. Je wordt somber of krijgt een kort lontje. Naarmate je dieper wegzakt, wordt het steeds moeilijker om goed voor jezelf te zorgen. Je gaat fouten maken. Er ontstaan steeds meer open eindjes. Je hebt de puf niet meer om het roer om te gooien. Als mensen je vertellen dat na regen zonneschijn komt, denk je ‘ja zal wel, ik zit voorlopig in een storm’. En hoe langer het duurt hoe moeilijker je je er iets bij voor kunt stellen dat ook in jouw leven de zon weer kan gaan schijnen. Dus ik weet dat de volgende vragen moeilijk te beantwoorden zijn. Toch stel ik ze aan je. Puur om je een idee te geven van wat mogelijk is. Ook voor jou.

Hoe zou je het vinden als?

Zet de positieve spiraal in werking

Gelukkig heb je als HSP ook een dosis kwaliteiten in huis. Je bent misschien creatief, betrouwbaar en/of nieuwsgierig. Zeer waarschijnlijk ben je empathisch en beleef je fijne en minder fijne dingen intens. Jezelf goed leren kennen en accepteren inclusief je kwaliteiten kan de positieve spiraal in werking zetten.

Scroll naar boven