Terminologie en definitie HSP

Veel HSP hebben een hekel aan etiketten plakken en hokjes denken. Als mens ben je namelijk per definitie meer dan elk van je eigenschappen. En jezelf in (laten) delen naar een eigenschap kan je in alle opzichten beperken. Toch kan het zinvol zijn om hooggevoeligheid als dusdanig te labelen.

HSP in cijfers

“Ineens wist ik wat er anders was met mij en pas dat hielp mij de wereld te begrijpen en te begrijpen waarom ik daarin vastliep op die manier.”

Het begrijpen en waarderen van de eigen hoogsensitiviteit geeft mensen vaak na jaren eindelijk dat gevoel van eigenwaarde dat overeenkomt met het gevoel van wie ze werkelijk zijn..

HSP is een eigenschap, geen stoornis

HSP is niet iets dat je hebt, maar iets dat je bent. Hooggevoeligheid (Hg) is een eigenschap net zoals daadkrachtig zijn, beschouwend zijn, etc..

HSP is erfelijk bepaald

Hooggevoeligheid is een eigenschap waarmee je wordt geboren. Je bent het dus je hele leven. Het zit in je genen. Daarom mislukken pogingen om het ‘weg te behandelen’ met therapie of medicijnen dus ook. Hoe beter jij jezelf en je hooggevoeligheid kent en erkent, hoe groter de kans dat je de krachtkant weet te ontwikkelen..

HSP verwerken informatie en overige prikkels anders dan niet-HSP

De meerwaarde van hooggevoeligheid wordt optimaal aangesproken in verbinding met anderen.

HSP Herkennen

Hooggevoelige mensen hebben vaak aan een half woord genoeg. Zodra de term valt, zegt hun innerlijke weten dat dit op hen van toepassing is.

Wat is voor jou het meest aanwezig, de lustkant of de lastkant van hooggevoeligheid?

Ongeveer 80% van de mensen om je heen functioneert anders dan jij wat betreft de opname en verwerking van prikkels. Als jij je daar niet bewust van bent, kan je daar behoorlijk onzeker door worden en allerlei fysieke en mentale klachten ontwikkelen..

Scroll naar boven