Erbij horen vanuit je
eigen unieke kracht

HSP in cijfers

“Ineens wist ik wat er anders was met mij en pas dat hielp mij de wereld te begrijpen en te begrijpen waarom ik daarin vastliep op die manier.” Het begrijpen en waarderen van de eigen hoogsensitiviteit geeft mensen vaak na jaren eindelijk dat gevoel van eigenwaarde dat overeenkomt met het gevoel van wie ze werkelijk zijn.

Annek Tol (2014, Boom)

Hoogsensitiviteit is een eigenschap

Net zoals bij veel eigenschappen is er een normaalverdeling als we naar het totaal van alle mensen kijken. Dit wil zeggen dat ± 20% van alle mensen hooggevoelig is. Ook ± 20% zit aan het andere uiterste van het continuüm en is meer robuust. De rest zit er tussen in. Elaine Aron (grondlegster van het begrip HSP) zelf geeft duidelijk aan dat het gaat om een glijdende schaal. Dat ± 20% van de mensen hooggevoelig is, betekent dat van elke 10 mensen er dus 2 hooggevoelig zijn.

Minderheid

Dat betekent dat je als hooggevoelig mens vaak in de minderheid bent. Als je niet in de gaten hebt dat de meerderheid van de mensen om je heen een andere informatieverwerking heeft (minder informatie verwerken én informatie minder diepgaand verwerken) dan kan het makkelijk gebeuren dat je gaat denken dat er met jou iets mis is. Je komt immers steeds opnieuw tot andere conclusies dan de mensen om je heen. Je kan onzeker worden. En/of je kan je gaan aanpassen aan hoe je de mensen om je heen ziet reageren. Nadeel van dit laatste is dat je langzaam maar zeker het contact met je eigen kracht en behoeftes kunt verliezen.

Tegelijkertijd betekent het ook dat er in elke groep waarschijnlijk meer mensen zijn zoals jij. Als je je leert verbinden met zowel je mede-HSP’ers als met je overige sociale contacten krijg je een rijk leven, waarin je ervaart dat ook jij erbij hoort.

Vrouwen én mannen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn evenveel mannen als vrouwen hooggevoelig.

Het is dus niet een typisch vrouwelijke eigenschap. De verhouding is ongeveer 50% 50%.

Wel is het zo dat het in onze maatschappij voor vrouwen meer geaccepteerd is om over hun gevoelens te praten.

Dat maakt dat veel hooggevoelige mannen minder snel geneigd zijn hun gevoelige kant te tonen. Zij zetten een stoer ‘masker’ op. Of zij zijn in staat hun gevoeligheid te benutten maar gooien het op ‘levenservaring’ of ‘mensenkennis’. Je komt hen bijvoorbeeld tegen als succesvolle verkoper. Daarmee zijn zij dus minder zichtbaar als HSP.

Voor sommige hooggevoelige mannen is het ook moeilijk om hun gevoeligheid voor zichzelf te erkennnen. Zij vinden het dan bijvoorbeeld moeilijk om gevoeligheid en mannelijkheid met elkaar te verbinden.

± 30% van de HSP is extravert

Van alle HSP-ers is ongeveer 30% zowel hoogsensitief als extravert. De overige 70% van de hooggevoeligen is introvert.

De introverte HSP-er geeft de voorkeur aan een paar goede vrienden waarmee goede diepgaande gesprekken gevoerd worden boven grote vriendengroepen waarin de gesprekken vluchtiger zijn en veel en vaak leuke dingen gedaan worden. Kenmerkend voor introverte mensen is dat zij opladen (weer energie opdoen) door alleen te zijn, door in de natuur te zijn, door diepgang en/of creatief bezig zijn.

Extraverte mensen laden op en ontspannen door samen te zijn met andere mensen. Ze vinden het prettig om deel uit te maken van grote groepen (ook onbekende). Ze houden van actie en vinden het leuk als er veel gebeurd. Ze zijn op de buitenwereld gericht en raken vermoeid als zij te lang alleen zijn en/of te weinig prikkels krijgen. De extraverte HSP-er heeft als uitdaging de hoeveelheid prikkels die hij aankan niet te overschatten en dus soms minder gezelligheid aan te gaan dan waar hij zin in heeft. Want ook de extraverte HSP-er verwerkt prikkels gedetailleerd en intensief.

Scroll naar boven